A svéd masszázs alapfogásai

SIMÍTÁS: A test több területére kiterjedő lendületes simító mozdulatokkal történik. Fokozza a vérkeringést és lazít. A simítás végezhető tenyérrel, kézháttal, hüvelykujjal és kéz éllel is.

DÖRZSÖLÉS: A dörzsölés hőt termel és ez lazítja, pihenteti az izmokat, fellazítja az izomcsomókat. A bőr mélyebb rétegeiben fokozódik a vérkeringés.
Ennél a masszázsfogásnál körkörös mozdulatokkal nyomást gyakorolnak a bőrre.
A dörzsölést lehet végezni tenyérrel, ököllel, ujjbeggyel vagy hüvelykujjal.

GYÚRÁS: A test mélyebb rétegeire hat, segíti a méreganyagok kiürülését, javítja az izmok vérellátását. A gyúrást ujjbeggyel, főként hüvelykujjal végzik.

ÜTÖGETÉS: A vérellátás fokozását segíti, lazítja, nyugtatja a masszírozott területet. Az ütögetés végezhető kéz éllel vagy lazán ökölbezárt ujjakkal.

VIBRÁCIÓ: Lazító, idegnyugtató, fájdalomcsillapító és izomtónus csökkentő hatása van . Segíti a vérbőség fokozását, az érzőideg-sejtek ingerlésével csökkenti a fájdalmat, nyugtató és általános lazító hatású. Csökkenti az izomgörcsöt, fokozza a szövetek oxigénellátását. A vibrációt teljes tenyérrel, tenyérgyökkel, kéz éllel, vagy ujjheggyel végezhetjük rezegtető mozgást előidézve.